Myynnin-edistämistä ei voi estää – kulttuuria ja antropologiaa mainostamassa

Tänään Säätytalon arvokkaissa interiööreissä kuulin Suomen Kotiseutuliiton ja sen yhteistyökumppaneiden ajatuksia siitä, mitä on kulttuuriympäristö ja miten sen arvostusta ja kehittämistä voisi edesauttaa. Siellä pidettiin tämän vuoden Suomen Kulttuuriympäristöpäivien avajaistilaisuus. 

Kovasti myös kehotettiin aktivoitumaan ja liittymään siihen laajaan eurooppalaiseen joukkoon, joka pääasiassa vapaaehtoisvoimin on jo pitkään vaalinut kulttuurimaisemia ja yhteistä perintöä ympäri maanosaa.

Samalla palkittiin vuoden 2013 Eläköön Rakennus-kilpailun mainio voittaja-tiimi Eläköön Leikkimökki-blogin nuoret tekijät. He veivät oululaispihan kulttuurimaiseman myös nettiin. Ja tuli mieleen, että on se tulevaisuus ihan hyvissä käsissä!

Ja sitten käynnistettiin tämän vuoden vastaava tempaus, kilpailu nuorille teemalla “Löydä näkymätön ympäristö”.

Palanen (melkein) näkymätöntä kulttuuriympäristöäni

Palanen (melkein) näkymätöntä kulttuuriympäristöäni

Kilpailun tavoitteena on aktivoida nuoret pohtimaan omaa ympäristöään. Tuloksena olisi myös voittajalle 500 euron palkinto, ja “tähti” Euroopan Neuvoston ylläpitämälle interaktiiviselle kartalle merkiksi tästä aktivoitumisesta.

Käytännössä, jos ei tahallaan, nämä tähdet sitten mainostavat Suomen erinomaisuutta, varsin samalla tavalla kuin virtuaaliseen ja ruumiilliseen informaatioähkyyn vievät rankkaukset muilla elämänaloilla.

Rohkenin kuitenkin ehdottaa, että jatkossa voisi kenties ajatella pedagogista kulttuurityötä, varsinkin oman ympäristön tiimoilla, hiukan eri välinein: ilman rahapalkintoa ja ilman että tavoitteeksi esitetään tähden syttyminen EU:n ylläpitämällä nettisivulla. Miten voisi innoittaa ihmisiä rakastamaan omaa maailmaansa huomiotaloudesta riippumatta?

Inspiraation moiseen villeyteen – miksi puhetta johtanu Kotiseutuliiton Riitta Vanhatalo ehdotustani leikillisesti kutsui – antoi yleisöstä provosoivasti puhunut taiteilija Laila Pullinen.

Pullinen peräänkuulutti mm. vastuullisempaa otetta kulttuurin tukemiseen valtiolta ja viranomaisilta; hän ehti kertoa suru-uutisen, että Helsingin Ylipiston Arppeanumin mainio (mutta ehkä liian näkymätön – ainakin joidenkin silmissä) Yliopistomuseo lakkautetaan tämän vuoden kuluessa; ja hän ehti syyttää Helsingin Sanomien toimittajia vääriin asioihin keskittymisestä.

Tietenkin kilpailuilla on oma paikkansa ja ne kannustavat, varsinkin nuoria. Mutta kun kilpailua – kuten Pullinen totesi – yhteiskunnassamme jo on yllin kyllin, tärkeämpää olisi kannustaa kilvoitteluun.

(Virkistävää kuulla aiemmin niin tuttu sanapari, kilpailuyhteiskunta, jota ei enää kuule, ehkä siksi koska se on päässyt meihin itseemme niin syvälle että se tuntuu olevan osa luontoamme).

Ajatuksena talouden ulkopuolella pysyminen oli ilmeisesti läsnäoleville mieleen. Kuitenkin selvästi edes sellaisen ajatteleminen, että tekee jotain sen itsensä tai jonkin eettisen tai sosiaalisen arvon takia, on myös suomalaisessa virkakoneistossa erittäin vaikeata.

Muun kuin myyntiarvon tunnistamista ja tukemista täytyy kuitenkin harjoitella. Kun huomiotalous joku päivä jää historiaan, luultavasti kulttuuri kuitenkin säilyy. Mitä kulttuuri siinä vaiheessa voisi olla, onkin eri asia.

Mutta kuitenkin – tässä me elämme. Niinpä en voi olla laittamatta linkkiä pieneen mainokseen, jossa allekirjoittaneella on jokin osuus. Antropologikolleegani ovat kirjoittaneet pienen pätkän siitä, miksi lähdin mukaan ylläpitämään ja kehittämään eurooppalaista antropologiaa, toisin sanoen toimittamaan kirjoja European Association of Social Anthropologists-järjestölle. Nettijulkaisu Allegran juttu aiheesta täällä.

Haastattelussa totean suunnilleen, että antropologia yhtäällä ja kirjojen luku toisaalla voivat myös olla osa  uusliberalistisesta huomiotaloudesta irtaantumista. Sitä Ihminen ja Maa juuri nyt kaipaavat.

1 comment
  1. Christina Linsenmeyer said:

    Oh No! Is the Arppeanum already closed??? Otherswise I want to go see it before it dies 😦 Congrats on a new blog post 🙂

    Christina Linsenmeyer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: