Pasi Mäenpää – Helsinki Takaisin Jaloilleen, arvio (Finnish review of a book to get “Helsinki Back on its Feet”)

Lupaamani kirja-arvio, julkaistu Rakennettu Ympäristö-lehdessä 4/2011

Pasi Mäenpää Helsinki takaisin jaloilleen: Askelia toimivampaan kaupunkiin

Gaudeamus, syyskuu 2011

Pasi Mäenpään Helsinki takaisin jaloilleen pukee sanoiksi tuntemuksia ja epäilyksiä, jotka moni pääkaupunkilainen varmaan tunnistaa. Tuotteliaana ja empiristä tutkimusta paljon tehneenä sosiologina ja paljasjalkaisena helsinkiläisenä Mäenpää on sisällyttänyt kirjaan niin kritiikkiä kuin parannusehdotuksiakin helposti lähestyttävässä muodossa.

Kirjasta saa paljon irti, vaikkei olisikaan vakuuttunut kaikista sen ideoista, kuten “monitoimiostareista” tai osallistuvan suunnittelun “win-win-win” tilanteista. On varsin hienoa, että kirjan pääosassa ovat ideat. Niitä Mäenpää tutkijana on joutunut usein siivoamaan pois raporteistaan, mutta juuri niitä nyt tarvitaan. Samoin Mäenpään huoli kaupunkitutkimuksen kapenemisesta menestymisideologian kuuliaaksi palvelijaksi on ongelma, joka saa tässä ansaitsemaansa huomiota.

Kirja jakautuu kolmeen osaan. Ensimmäinen purkaa piinttyneitä käsityksiä suomalaisesta kaupunkikulttuurista ja tarjoaa niiden tilalle tutkimukseen ja todellisuuteen perustuvaa, siis realistisempaa, pohjaa Helsingin kehittämiselle. Toisessa osassa Mäenpää kohdistaa kritiikkinsä Helsingin hallintoon ja kysyy, miksi kaupunki kaikessa monimutkaisuudessaan nähdään siellä vain taloudellista voittoa havittelevana bisneksenä. Tässä osassa uusliberalistisen kvasi-politiikan kritiikki ja kaupunkiarjen todellisuus nivoutuvat valaisevasti yhteen: brändäämiset, markkinoinnit ja “taidepläjäykset” (kuten Guggenheim) ovat hallinnon suosiossa, mutta niiden vaikutus kaupunkiin yhteisönä on usein kielteinen. Hallinnon omaksuma menestymisen ideologia tuntuu paitsi infrastruktuurissa ja ihmisten toiminnassa, myös politiikan köyhytmisessä: asukkaan vain oletetaan hyväksyvän se, että on tärkeämpää houkutella uusia osaajia, turisteja, investoijia ja pääomia kuin huolehtia jo olemassaolevasta. Yleishyödyllisyys palaa tarinaan kirjan kolmannessa osassa, jossa Mäenpää tarjoaa vaihtoehtoisia visioita yhteisöllisyyttä ja ekologisia rajoja korostaen.

Eurokriisin jatkuessa kirjan pohdinnat Helsingin kehittämisestä tuntuvat paljon rakentavammilta lähtökohdilta kuin globaalin kiinteistöbisneksen varjossa muovautunut utopioiden pyörittely. Keskustelu jatkukoon!

Pieni jälkikirjoitus: Mäenpää, kuten niin moni helsinkiläinen kommentaattori, haluaisi Helsinkiin lisää avoimuutta. Siinä onkin tulevaisuudessa haastetta.

Yllä valokuva siitä, miten Helsingissä avoimuus kuitenkin paikoitellen toteutuu. Kuitenkin katujen Helsinki – katu kävelytilana ja kaupanteon paikkana – saattaa olla uhattuna. Palataan siihenkin aiheeseen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: