Pari suomen-kielistä arviota

Niin, siis ei pari, vaan yksi. Lisään Pasi Mäenpään Helsinki Takaisin Jaloilleen  arvion piakkoin. Tässä voin jo sanoa, että oli kiva sitä lukea!

Lyhyempi versio alla olevasta kirja arviosta taas ilmestyi Ydin-lehdessä 3/11 otsikolla

“Istun muovituolilla ypöyksin edustamassa länsimaita”

Annu Kekäläinen: Leiri – tarinoita ihmisistä jotka haluavat kotiin

Kuinka suhteellista totuus voi olla?  Kun pakolaisleirillä on monta versiota totuudesta, parempi kirjoittaa tarinoita. Kekäläisen jakamat tarinat eivät silti ole vähäpätöisiä. Afrikan lukuisten pakolaisleirien kasvu on taas ylittänyt uutiskynnyksen. Hyvin kirjoitettu ja empaattinen, mutta romantisoinnin vaarat tunnistava kirja on ikävällä tavalla ajankohtainen.

Jo syksyllä 2010 ilmestynyt Leiri on vivahdeikas ja persoonallinen kooste kohtaamisista UNHCR:n ylläpitämällä Kakoman pakolaisleirillä Keniassa. Aavikkokaupungissa kolme kuukautta pyörällä ristiin rastiin kulkeneen Kekäläisen omat tuntemukset tulevat ilmeikkäästi esiin, mutta pääosassa ovat kuitenkin pakolaisten ja työntekijöiden toiveet ja tarinat. Lehdistökuvien aliravitulla lapsella on kirjassa vain häviävän pieni rooli. Leirin ihmiset piirtyvät persooniksi, samalla aikaa vieraiksi ja tutunoloisiksi.

Hätkähdyttävintä on aluksi leirin tavallisuus – kauppoja, ruokapaikkoja, koripallojoukkueita… Toisaalta se jo tiedetään, että kaikenlaisilla leireillä ihmiset ihmeellisesti järjestäytyvät. Kodiksi väkivaltaan tottuneesta leiristä ei silti voi olla, ehkä vankilaksi.

Kirja on rohkea pikemminkin kuin radikaali. Esimerkiksi alueen poliittisen historian ja yhteiskuntajärjestyksen problematiikan kehys on kirjassa perinteisen länsimainen. Paikoitellen kirja mainitsee alueen kolonialistiseen menneisyyden ja sen, miten erilaisten viranomaisten tarpeet luokitella ihmisiä ovat tuottaneet murheellisen, murhien sävyttämän nykytodellisuuden. Ei ihme, ettei siinä totuus pärjää. Loppujen lopuksi joukkomurhia, raiskauksia ja käsittämätöntä raakuutta kokeneista ihmisistä kertova kirja tasapainoittelee kuitenkin hienosti etuoikeutetun, mutta avuttomaksi itsensä tuntevan kirjoittajan (“istun muovituolilla ypöyksin edustamassa länsimaita”) ja kymmenien tuhansien yksittäisten tragedioiden välillä.

Pelkästään sen moniulotteinen kuvaus tekee tästä hyvin tärkeän kirjan.

UNHCR = YK:n pakolaisjärjestö

ISBN: 978-951-0-35791-0
EAN: 9789510357910
Kirjastoluokka: 32.2 – Ihmisoikeudet. Kansalaisen asema yhteiskunnassa
Painos: 1
Painovuosi: 2010
Sidosasu: Nidottu
Sivumäärä: 258s
Koko: 210 x 151 mm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: